Mítosz vagy valóság: valóban lenne kockázata a merevítős melltartónak?

Aki visel vagy viselt már valaha merevítős melltartót, az valószínűleg élete során legalább egyszer elgondolkozott azon, hogy van-e valamilyen kockázata az ilyen típusú melltartóknak. Itt az idő tehát, hogy eloszlassuk a kételyeket, és elmondjuk, hogy van-e alapja a merevítős melltartót övező aggodalmaknak.

Növeli a merevítős melltartó a mellrák kockázatát?

A 90-es évek óta számos vita övezi ezt a kérdést, és nők millióit foglalkoztatta ez a téma. Egy 2014-es kutatás azonban arra engedett következtetni, hogy a merevítős melltartó viselésének egyetlen aspektusa sem hozható összefüggésbe a mellrák fokozott kockázatával.

Ez a tanulmány egyébként 55 és 74 év közötti posztmenopauzás nők melltartóviselési szokásait vizsgálta, akikből 1044 személyt már korábban diagnosztizáltak emlőrákkal, 469 személy pedig egészséges volt, és sosem diagnosztizálták őket ezzel a betegséggel.

Ennek ellenére (vagy emellett) azonban nem győzzük hangsúlyozni az önvizsgálat és a szűrővizsgálatok együttes fontosságát, amellyel még idejében kiszűrhetőek a mellben található esetleges elváltozások, legyen szó akár jó indulatú, akár rossz indulatú problémáról.

Okozhat a merevítő vassal ellátott melltartó mellfájdalmat?

Igen és nem. Általánosságban elmondható, hogy legtöbbször az a melltartó okoz mellfájdalmat, amelyik nem megfelelő méretű vagy pedig gyenge minőségű. Egy jó minőségű, méretében és szabásában is ideális melltartó nem szabad, hogy mellfájdalmat okozzon. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a méretezés alapjaival.

Ha mellfájdalmat tapasztalunk, akkor ráadásul további kérdéseken is érdemes elgondolkodni. A mellfájdalom esetén ugyanis nem feltétlenül a melltartóra vagy éppen mellrákra kell gyanakodnunk, hiszen a női test rendkívül komplex „rendszer”, amely akár a legapróbb életmódbeli vagy testi változásra is reagálhat.

Állhat a háttérben a menstruáció közeledte, pár extra kiló (és ezzel a megváltozott melltartó méret) vagy akár egy új fajta, megerőltető gyakorlat is, amelyet az edzéseink során végzünk. Érdemes tehát elgondolkodni, hogy mi változott az életünkben, mielőtt téves következtetéseket vonunk le.

Megereszkedhet a mellem, ha merevítős melltartót viselek?

Ezt a kérdést napjainkban is több vita övezi, így nem feltétlenül lehet rá egyértelmű választ adni, és bár a mellek megereszkedése egy teljesen természetes és normális folyamat, érthető, ha aggodalommal tölt el minket, legyünk akár fiatalabbak, akár idősebbek. A szakértők szerint a melltartó viselete a fiatalabb korosztály számára nem feltétlenül létszükség, inkább csak egyéni preferencia kérdése, azonban a kor előrehaladtával, valamint egy különleges életszakaszban – például szoptatás során -, kifejezetten javaslott.

A mellek megereszkedését leginkább az életmódunk, a genetikánk, és ezáltal a bőrünk feszessége és melleink teltsége befolyásolja, de hatással lehet rá a testtömeg-indexünk, a súlyváltozásaink (fogyás-hízás), a terhességek száma és akár a dohányzás is.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes méretű melltartót?

2. A mellkas körmérete

Ez a terület közvetlenül a mell alatt helyezkedik el, és ez az adat az, amely a melltartó esetén megadja a „számos” méretet (pl. 85/B esetén a 85 a centiméterben mért körméretet jelöli).

A mellkas körméretét a mell alatt kell mérni, vízszintesen – ez lesz ugyanis az a terület, ahol a melltartód alátámasztja majd a melleidet. Ehhez a mérőszalagot óvatosan vezesd át a kezek alatt, elöl pedig fogd össze szorosan (de ne mélyeszd bele túlzottan a bőrödbe). Ha megvan a centiméteres adat, akkor máris megvan a számos méreted is, illetve a további számításokhoz szükséges adat.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes méretű melltartót?

1. A mellbőség mérete

A mellbőség mérete pontosan a mellcsúcsnál mérendő, a mellbimbó vonalán. A mérőszalagot ehhez érdemes viszonylag lazán tartani, és nem belemélyeszteni a melleinkbe, hiszen ezzel csalóka eredményt kaphatunk. Fontos még arra is figyelni, hogy a mérőszalag a hátunkon is a mellbimbóval azonos vonalban legyen, hiszen így biztosíthatjuk csak, hogy a valós körméretet kapjuk meg.

Új kollekciónk

Fürdőruha kollekció 2024

Új

DAISY DESSOUS Fehérnemű gyártó

Nincs a közeledben üzlet? Nem gond!

Vásárold meg a webshopunkból!