És te mennyire ismered, amit nap mint nap viselsz? Íme, egy kis kötelező melltartó történelem!

Az elmúlt évtizedek melltartó trendjeit számos mozgalom, elképzelés és divathullám formálta. Az extravagáns darabok időszakos térnyerése mellett megfigyelhető, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egyszerűbb, mégis elegáns darabok. De mindig is így volt ez? Legújabb bejegyzésünkben hoztunk nektek egy kis melltartó történelmet, hogy kiderüljön, hogyan jutottunk el napjaink melltartó trendjéig.

Az ókori mellpánttól a kosárméretekig

Kezdetleges melltartókat már az ókorban is viseltek a nők: gyapjúból vagy lenvászonból készült anyagdarabbal tekerték körbe a kebleiket, majd hátul megkötötték. Nem hangzik túl kényelmesnek, ugye? Pedig erről Szicíliában még egy mozaikkép is tanúskodik, mégpedig a nagy történelmi jelentőséggel bíró Villa Romana del Casale-ban.

Szintén nem biztosított túl nagy komfortot a 16. századtól népszerűségnek örvendő fűző, amelyet szerte Európában viseltek a hölgyek – egészen addig amíg Herminie Cadolle, akkori francia feminista elő nem állt sorsfordító ötletével. Cadolle úgy gondolta, nagyobb komfortot és mozgásteret biztosítana a hölgyeknek, ha a fűzőt két darabba „vágnák”. Így jött létre napjaink bugyi plusz melltartó kombója.

Azonban a történelmi tények ismeretében a melltartó feltalálását nehéz lenne egy ember nevéhez fűzni, hiszen az évszázadok során a tervezés koncepcióról koncepcióra és dizájnról dizájnra fejlődött és változott. Inkább még egy sarkalatos pontot említenénk a melltartók „evolúciójában”, mégpedig a kosárméret megalkotását. Az 1930-as években a S. H. Camp Company fejlesztette ki ugyanis a kosármérettel rendelkező melltartókat, amelyet hamar átvettek más cégek is, így körülbelül innen indult a „modernkori” melltartó története.

Pántnélküli, szilikonpánt, szuper push-up

A felsoroltak közül talán a pántnélküli melltartó az egyetlen, ami kitartóan őrzi a ranglistán elfoglalt helyét, és lássuk be, ez nem véletlen: egy rendkívül praktikus darab, amely számos lehetőséget hordoz magában. Mindegy, hogy a kedvenc ejtett vállú ruhánkat vagy egy egyszerű trikót viselünk, a pántnélküli melltartó biztosan hű társunk lesz.

Nos, ezzel szemben a szilikonpánt úgy tűnt el a polcokról (és a köztudatból), mintha sose lett volna. Pedig biztosan emlékszünk még a 2000-es évek elején dúló őrületre, és a diszkóban felcsillanó szilikonpántokra az ilyen-olyan flitteres ruhák és csőtopok alól. Ráadásul ebből a már-már muzeális darabból (legalábbis szeretnénk már annak tekinteni) létezett mintás verzió, így akár még szívecskékkel is „feldobhattuk” az összhatást. Na de félre az előítélettel, hiszen valljuk be, sokunk viselte akkoriban valamilyen céllal a szilikonpántot.

A push-up melltartók mindezekkel szemben elég megosztó darabok manapság is: valaki imádja, és el se tudja képzelni nélküle a fehérneműs fiókját, valaki pedig irtózik tőle és kényelmetlennek tartja. A megfelelő tervezéssel és kialakítással azonban a push-up melltartók is lehetnek kényelmesek, és kelthetnek természetes hatást, ha nincs túlzásba véve a szivacs.

A divat a funkcionalitás rovására?

Biztosan neked is volt már legalább egy olyan melltartód, amelyre öröm volt ránézni, de kín volt viselni. Nos, ez amióta melltartó létezik, azóta probléma. De mi ezt a Daisy Dessous-nál magunk mögött hagytuk: melltartóink mindegyikét a finom elegancia, a funkcionalitás és a komfort jegyében alkottuk meg, így nálunk biztos lehetsz benne, hogy a kényelem nem megy az esztétika rovására. Prémium magyar fehérnemű gyártóként kiemelkedő méretválasztékot kínálunk vevőinknek, legyen szó pántnélküli darabokról, előformázott melltartókról vagy merevítővas nélküli modellekről.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes méretű melltartót?

2. A mellkas körmérete

Ez a terület közvetlenül a mell alatt helyezkedik el, és ez az adat az, amely a melltartó esetén megadja a „számos” méretet (pl. 85/B esetén a 85 a centiméterben mért körméretet jelöli).

A mellkas körméretét a mell alatt kell mérni, vízszintesen – ez lesz ugyanis az a terület, ahol a melltartód alátámasztja majd a melleidet. Ehhez a mérőszalagot óvatosan vezesd át a kezek alatt, elöl pedig fogd össze szorosan (de ne mélyeszd bele túlzottan a bőrödbe). Ha megvan a centiméteres adat, akkor máris megvan a számos méreted is, illetve a további számításokhoz szükséges adat.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes méretű melltartót?

1. A mellbőség mérete

A mellbőség mérete pontosan a mellcsúcsnál mérendő, a mellbimbó vonalán. A mérőszalagot ehhez érdemes viszonylag lazán tartani, és nem belemélyeszteni a melleinkbe, hiszen ezzel csalóka eredményt kaphatunk. Fontos még arra is figyelni, hogy a mérőszalag a hátunkon is a mellbimbóval azonos vonalban legyen, hiszen így biztosíthatjuk csak, hogy a valós körméretet kapjuk meg.

Új kollekciónk

Fürdőruha kollekció 2024

Új

DAISY DESSOUS Fehérnemű gyártó

Nincs a közeledben üzlet? Nem gond!

Vásárold meg a webshopunkból!