Elérkezett a nőnap: virág helyett fontos témákat hoztunk

Minden évben március 8-a világszerte az a nap, amikor a nőket ünnepeljük. Azonban ez sokkal több, mint egyszerűen a női nem ünnepe: öröm, fájdalom, remény és küzdelem. Idén éppen ezért egy rendhagyó bejegyzéssel készültünk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a nőket érintő égető kérdésekre.

Virág helyett fontos kérdésekre szeretne rávilágítani a nőnap

Bár a nőnapot sajnos még mindig sokan a „kötelező” virággal azonosítják, ennél sokkal többről van szó. A nemzetközi nőnap története ugyanis hosszú és viszontagságos múltra tekint vissza. Mint oly sok fontos világnap, ez is munkásjogi mozgalomként kezdődött. Az 1908-as New York-i sztrájk során a ruhaipari dolgozók – akik javában nők voltak-, fellázadtak, és szót emeltek a borzasztó munkakörülmények miatt. Ezt pedig egy sor másik folyamat követte világszerte.

TIPP: Ha érdekel a nők egyetemes története, és szeretnél egy kicsit jobban képbe kerülni azzal, hogy mi formálta és formálja a nők jelenlegi helyzetét, akkor jó szívvel ajánljuk Dr. Amanda Foreman által narrált dokumentumfilm sorozatot „A nők felemelkedése” címmel (eredeti angol cím: The Ascent of Woman). Angol nyelven a YouTube-on is fellelhető, de időnként a különböző ismeretterjesztő TV csatornák is adják.

Nőket érő atrocitások

Minden évben rengeteg nő válik párkapcsolati erőszak vagy szexuális zaklatás áldozatává. És bár az erőszaknak nincs neme, fontosnak tartjuk, hogy nőnap alkalmával erre is felhívjuk a figyelmet. Elfogadhatatlan ugyanis bármi nemű erőszak, legyen az akár verbális (szóbeli), akár fizikai bántalmazás. Jó, ha tudjuk, hogy jogunk van segítséget kérni, hogyha ilyet tapasztalunk akár a párkapcsolatunkban, akár a munkahelyünkön!

Ha párkapcsolati vagy családon belüli erőszak áldozata vagy te vagy egy hozzátartozód, netalántán veszélyben érzed a saját vagy gyermeked testi és lelki épségét, akkor hívd az alábbi segélyvonalak valamelyikét:

  • NANE (Bántalmazott nők és gyerekek megsegítésével foglalkozó szervezet. A családon belüli erőszak áldozatainak támogatására, nők által létrehozott és működtetett szervezet.): 06-80-505-101
  • Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat (párkapcsolati erőszak, gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a családtagok által elkövetett erőszak áldozatait, valamint prostitúció áldozatait segítő szervezet – krízishelyzetben akár titkos menedékhelyen történő elhelyezésben is segítenek): 06-80-20-55-20
  • Patent Egyesület (A nők, gyermekek elleni és a szexuális irányultság miatti erőszak és megkülönböztetés ellen küzdő szervezet): 06 70 252 5254 vagy 06 70 277 6522

További szervezeteket itt találsz: https://unicef.hu/ezt-tesszuk-itthon/segitunk/hova-fordulj-a-bajban

A fizetetlen extra munka

Sokan még mindig természetesnek veszik, hogy a házimunkát a nő végzi. Ez a téves elképzelés leginkább onnan ered, hogy korábban a nők nagy része nem dolgozott (és sokszor ebbe nem volt beleszólásuk, ahogy a politikai vagy társadalmi életbe sem). A nők otthon maradtak a gyerekekkel és a ház körüli teendőkért voltak felelősek.

Azonban napjainkban ez már természetesen nem így van: a legtöbb nő hazánkban ugyanúgy főállásban dolgozik (ráadásul jelentős bérkülönbséggel), mint férfi partnereik. Éppen ezért a gyerekek ellátása, a főzés, a takarítás, a bevásárlás vagy a mosás okozta extra „terheket” hasonló arányban kellene viselnie a férfi és női partnernek.

Fontos, hogy ezekben a kérdésekben párbeszédet indítsunk: hozzuk fel a témát a környezetünkben, ha tehetjük, és tereljük fontos kérdésekre a beszélgetést. Gondoljunk csak bele, mennyi időt töltünk mi emberek a jelentéktelen dolgok megvitatásával (ki vett új autót, ki mit visel, ki hány kilót adott le stb.), és milyen keveset az igazán lényeges topikok megvitatásával. Itt az idő, hogy mi magunk legyünk a változás! Ha egy ügyet fontosnak ítélünk, vélekedjünk róla, akár az online térben, akár élőszóban.

A változás mindig lassú

Sajnos a legtöbb változás sajátja a lassú tempó. Ennek a legfőbb oka az, hogy az emberek legtöbbször a kisebb „ellenállás” irányába mozdulnak el. Ráadásul olyan mintákról és „normákról” van szó – főleg a nőket érintő kérdések kapcsán-, amelyeket évszázadok vagy évezredek patriarchális társadalma kövezett be. Nehéz türelmesnek lenni, azonban a jó hír az, hogy a változás így vagy úgy, de végül elkerülhetetlen. Az elnyomók és az elnyomó rendszerek ugyanis fenntarthatatlanok.

Új kollekciónk

Fürdőruha kollekció 2024

Új

DAISY DESSOUS Fehérnemű gyártó

Nincs a közeledben üzlet? Nem gond!

Vásárold meg a webshopunkból!