A női fehérnemű klasszikus darabja, a melltartó is megjárta a maga útját, amíg elnyerte a mai formáját. Rendkívül változatos anyagokból készült, sokszínű formákat kapott, de a neve sem volt mindig melltartó. Történelme egészen az ókorig nyúlik vissza. Az asszonyok már ekkor is hangsúlyozták kebleiket vagy tartást kölcsönöztek nekik különböző kiegészítők segítségével.

Az apodesmost a görög előkelő hölgyek viselték, ez egy textil vagy bőrszalag volt, keresztben átvezetve a mellkason, a ruha felett. A rómaiaknál a strophium viselete dívott, ami egy textil csíknak felelt meg, ez takarta a melleket.

A középkorban a mellek hangsúlyozása nem volt divat, éppen ellenkezőleg, az volt a cél, hogy elrejtsék őket a zárt ruhák alá. A reneszánsz idején ez ismét megváltozott, megkezdte hódítását a fűző.

Egészen a 19. század második feléig kellett várniuk a hölgyeknek arra, hogy a fűző egyeduralmának ideje leáldozzon. Többen is próbálkoztak a modern melltartó megalkotásával, ám többnyire hajmeresztő eredményekkel. Ezek inkább kínzóeszközökre hasonlítottak, mint sem praktikus fehérneműre. Nem meglepő módon, aki hordható melltartót tervezett végre, az nem volt más, mint egy nő, Mary Phelps Jacob. Ő volt az, aki egy hirtelen elhatározás következtében, két textil zsebkendőből varrta meg az első, a mai melltartók elődjének tekinthető ruhadarabot. A fűzőt végleg maga mögé utasította és a 20. századtól kezdve megkezdte hódító útját.

A melltartó funkciója és kialakítása attól függően változott, hogy milyen volt az aktuális szépségideál, illetve az aktuális divat. A ‘20-as években a fiús alkatot erősítő, a melleket inkább lelapító fehérneműk készültek, majd a ’30-as években újra a nőies formák hangsúlyozására került a fókusz. A ’40-es években a melltartó megkapta emlékezetes, hegyes formáját, ez volt a „bullet bra”. Azóta pedig szép lassan formálódott, finomodott és mára számos változatban készül. Minden nő megtalálhatja az alkatára való, az ízlésének és céljainak megfelelő melltartót. Romantikus csipke, praktikus, merevítő nélküli, pamut, push-up a látványos dekoltázsért, sportmelltartó az egészséges tartásért stb. A kínálat több, mint gazdag, már csak választani kell!